Content Marketing Bureau ContentToday logo

Mag ik foto’s gebruiken waar andere mensen op staan?

Een foto met één of meer personen erop, doet het vaak beter dan een stilleven. Maar mag je eigenlijk wel foto’s gebruiken op je blog of website waar andere mensen op staan? Hoe sterk is hun portretrecht?

Iedere online ondernemer weet: goed beeld is belangrijk. Maar wat nu als er andere mensen op foto’s staan? Is verzet tegen het gebruik van de foto’s op jouw website of social mediakanalen mogelijk? ContentToday vroeg online juristenkantoor Miss Legal naar het portretrecht.

Auteursrecht
Op heel veel foto’s rust auteursrecht. Dit geeft in eerste instantie de maker van de foto (de fotograaf) het recht de foto te publiceren en te kopiëren. Wanneer je beeld uit een beeldbank gebruik, betaal je als het ware voor toestemming om een foto te gebruiken. Of je schiet gewoon zelf beeld! Maar wat nu als er een persoon op een foto staat afgebeeld?

Portretrecht
Het portretrecht is het recht van een geportreteerde zich tegen het gebruik van een foto te verzetten. Het vormt dus een uitzondering op het auteursrecht. Maar wanneer is sprake van een portret? En onder welke voorwaarden kan een geportretteerde zich met succes tegen gebruik van de foto verzetten?

Geportretteerde
Er is sprake van een portret als de persoon op de foto herkenbaar is afgebeeld. Het hoeft dus niet per se te gaan om een close-up foto. En ook met een balkje over de ogen of een ‘gecartooniseerde’ foto kan nog steeds een portret opleveren.

Verzet
Een geportretteerde kan zich alleen met succes op het portretrecht beroepen, als hij of zij een redelijk belang heeft zich tegen het gebruik van de foto te verzetten. Dit belang moet dan zwaarder wegen dan het recht op vrije meningsuiting van de gebruiker van de foto. Wil je deze discussie voorkomen? Laat modellen en figuranten dan afstand doen van hun portretrecht als jij een fotoshoot houdt.

Meer weten? Mail naar info@miss-legal.nl.

Nieuws en blogs

ContentToday logo

Vacature alert! Hostesses gezocht

Over de functie:Wij op zoek naar representatieve hostesses voor verschillende leuke evenementen in diverse centra en luxe shopping malls. Voor de maand oktober zoeken wij meerdere hostesses die beschikbaar zijn op de zaterdagen voor 4 tot 5 uur tussen 11.00 – 17.00 uur. De locatie is Rotterdam.


Lees verder…

ContentToday logo

Vacatures

ContentToday is een creatief contentmarketing & event buro. Wij zijn sterk in het bedenken en uitvoeren van booming concepten en verfrissende marketingstrategieën. Onze klanten zijn verschillende A-merken, diverse winkelgebieden en shoppingmalls. Ons kantoor is gevestigd in Utrecht (Leidsche Rijn).


Lees verder…

ContentToday logo

Video en Instagram training

ContentToday Academy
Beeldende verhalen overheersen momenteel het social medialandschap. De doelgroep wil zien én ervaren. Dat maakt visual storytelling tegenwoordig zo interessant. ContentToday Academy organiseerde daarom op maandag 10 oktober de VisualContentToday – dag waarop je zoveel mogelijk kennis op kon doen van de twee belangrijkste visual content marketingtools van het moment: Video Marketing en Instagram Marketing.


Lees verder…

ContentToday logo

Interview Pelpina Trip – Video Marketing

Op 10 oktober worden de trainingen Instagram Marketing, Video Marketing en workshop Vloggen in de Metaal Kathedraal in Utrecht gegeven. Pelpina Trip zal op die dag twee sessies verzorgen. We stelden haar een paar vragen hierover om een idee te krijgen wat we die dag kunnen verwachten en waarom het interessant kan zijn om haar training te volgen.


Lees verder…

ContentToday logo

Wat te doen als mijn content is gestolen?

Stel je bent net bezig met je dagelijkse ronde blogs lezen, als je plots jouw eigen foto voorbij ziet komen. Al snel blijkt dat ook jouw tekst is overgenomen. Iemand heeft duidelijk jouw content gejat. En nu?

Lees verder…

Contact

Social Media

Contact

TEL:030 - 307 49 39
E-MAIL:INFO@CONTENTTODAY.NL
ADRES:DISTELVLINDER 8, 3544 DW UTRECHT (LEIDSCHE RIJN)
BANK:NL95RABO0106670603
KVK:67259251
BTW:NL856900217B01
BIC:RABONL2U

Nieuwsbrief

Abonneer nu op onze gratis e-mail nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.